اضافه بار حسی و اضطراب شرایط سلامت روانی هستند که عمیقاً با یکدیگر مرتبط هستند. زمانی که فردی احساس اضطراب می کند ، ممکن است در موقعیت های خاص بیشتر مستعد تجربه بیش از حد حسی باشد. به همین ترتیب، تجربه بیش از حد حسی می تواند باعث ایجاد احساس اضطراب در شما شود.
دلایل زیادی برای اضافه بار حسی و برخی شرایط زمینه ای وجود دارد که می تواند شما را نسبت به اضافه بار حسی حساس تر کند. با این حال، راههای زیادی برای مدیریت این نوع حساسیت ها وجود دارد.
اضافه بار حسی زمانی است که حواس پنج گانه بینایی، شنوایی، بویایی، لامسه و چشایی اطلاعات بیشتری از مغز دریافت می کنند و قادر به پردازش آن ها نیستند. هنگامی که مغز تحت تأثیر این ورودی قرار می گیرد، در پاسخ به چیزی که شبیه بحران است، وارد حالت مبارزه ، فرار یا سکوت می شود که باعث می شود احساس ناامنی یا حتی وحشت کنید.
اضافه بار حسی می تواند توسط طیف گسترده ای از موقعیت ها، صداها یا مناظر ایجاد شود. هر فردی ممکن است تحت تأثیر چیز متفاوتی قرار گیرد.
برخی از نمونه هایی از موقعیت هایی که میتوانند باعث اضافه بار حسی شوند عبارتند از:
- صداهای بلند یا موسیقی
- فضاهای شلوغ
- ترافیک سنگین
- محرک های لمسی مانند بافت برخی لباس ها
- بوهای شدید
- افراد یا گروه هایی که از نظر عاطفی شدید هستند
- تغییرات شدید محیطی مانند نور و دما
- تماس فیزیکی غیرمنتظره یا ناخواسته
علائم اضافه بار حسی
این وضعیت با یک احساس ساده آزاردهنده در یک نوع ورودی یکسان نیست. در عوض، این احساس بیش از حد یا تحریک بیش از حد است که در لحظه قابل کنترل نیست. افراد مبتلا به این بیماری معمولاً محرک ها و علائم مختلفی را تجربه می کنند. برخی از علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- اضطراب و ناتوانی در حفظ آرامش
- تحریک پذیری
- کج خلقی در کودکان
- بی قراری و ناراحتی جسمی
- پوشاندن چشم ها و گوش ها با دست ها
- استرس، ترس یا وحشت
- سطوح بالای هیجان
- میل به فرار از موقعیتی که باعث افزایش بار حسی می شود
کودکان اغلب به اضافه بار حسی با عصبانیت یا سکوت واکنش نشان می دهند ، پاسخی که گاهی مراقبان با رفتار نادرست اشتباه می گیرند.
شرایط مرتبط
اوتیسم. مبتلایان به اتیسم مستعد تجربه اضافه بار حسی هستند. افراد مبتلا به اوتیسم یا افرادی که در طیف اختلالات اوتیسم قرار دارند، معمولاً تحت تأثیر موقعیت هایی هستند که دارای ورودی حسی زیادی هستند. در حالی که علت دقیق این امر ناشناخته است، برخی تحقیقات نشان میدهد که کمک به کودکان مبتلا به اوتیسم برای قرار گرفتن آرام در معرض موقعیت ها و محرکهای بالقوه میتواند به آنها کمک کند تا از تجربه بیش از حد حسی تا حد زیادی اجتناب کنند.
اختلال کمبود توجه و بیش فعالی (ADHD). مطالعات نشان داده است که نزدیک به دو سوم کودکان مبتلا به بیش فعالی دارای بیماری دیگری نیز هستند که دو اختلال رایج مرتبط با آن اختلال نافرمانی مقابله ای و اضطراب است. افراد مبتلا به ADHD معمولاً در تمرکز با مشکل مواجه می شوند و ممکن است زمانی که باید ورودی های حسی را تشخیص داده و تفسیر کنند، احساس چالش می کنند. این به راحتی می تواند باعث افزایش بار حسی و اضطراب شود.
PTSD و اضطراب فراگیر. افرادی که به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اختلال اضطراب فراگیر یا هر دو مبتلا هستند، میتوانند در موقعیتهای شدید در برابر تجربه بیش از حد حسی آسیب پذیر باشند. گاهی اوقات، توسط چیزی خاص تحریک می شود.
کلمات مرتبط :
اضافه بار حسی چیست؟ – کاردرمانی برای اوتیسم – گفتاردرمانی برای اوتیسم – کاردرمانی در هروی – کاردرمانی اختلال پردازش حسی