عوارض سکته مغزی
انواع و درجات ناتوانی ناشی از سکته مغزی به این بستگی دارد که کدام ناحیه از مغز آسیب دیده است. به طور کلی، سکته مغزی می تواند باعث عوارض زیر شود شود:
فلج یا مشکلات کنترل حرکت (کنترل حرکتی)
آسیب به سلول ها و اتصالات مغز به دنبال سکته مغزی می تواند باعث مشکلات مختلفی در حرکت و احساس شود، از جمله:
فلج، از دست دادن حرکات ارادی یا ضعفی که معمولاً یک طرف بدن را درگیر می کند، معمولاً طرف مقابل طرف آسیب دیده در اثر سکته مغزی (مانند صورت، بازو، پا، یا کل طرف بدن).
مشکلات بلع (دیسفاژی)
اختلال بلع غذا و مایعات یکی از عوارض جدی سکته مغزی است که در بسیاری از بیماران دیده می شود. متخصصان گفتاردرمانی که در زمینه اختلال بلع تخصص دارند می تواند به درمان مشکلات بلع مرتبط با سکته مغزی کمک زیادی بکنند.
اختلالات حسی از جمله درد
چندین اختلال حسی می تواند به دنبال سکته ایجاد شود، از جمله:
از دست دادن توانایی احساس لامسه، درد، دما، یا حس قرار گرفتن بدن. افرادی که دچار سکته مغزی شده اند نیز ممکن است توانایی تشخیص اشیایی را که در دست دارند یا حتی اندام خود را از دست بدهند.
درد، بی حسی، احساس سنگینی در اندام، یا احساسات عجیب و غریب مانند گزگز یا سوزن سوزن شدن در اندام فلج یا ضعیف شده (به نام پارستزی). بی حسی یا گزگز در اندام ممکن است حتی پس از بهبودی برخی از حرکت ها ادامه یابد.
سندرم درد مزمن می تواند در نتیجه مشکلات مکانیکی ناشی از ضعف رخ دهد. اغلب، درد ناشی از عدم حرکت در مفصلی است که برای مدت طولانی بی حرکت بوده است (مانند ضعف یا اسپاستیسیته و ثابت شدن تاندون ها و رباط های اطراف مفصل در یک موقعیت).
دیگر عوارض سکته مغزی
مشکلات در استفاده یا درک زبان (آفازی)
حداقل یک چهارم تمام بازماندگان سکته مغزی دچار اختلالات زبانی می شوند که شامل توانایی صحبت کردن، نوشتن و درک زبان گفتاری و نوشتاری است. آسیب ناشی از سکته مغزی به هر یک از مراکز کنترل زبان مغز می تواند ارتباط کلامی را به شدت مختل کند. انواع مختلفی از آفازی وجود دارد:
- آفازی بیانی، که در آن افراد توانایی صحبت کردن یا نوشتن کلماتی را که فکر می کنند و کنار هم قرار دادن کلمات در جملات منسجم و از نظر گرامری درست از دست می دهند.
- آفازی دریافتی، که در آن افراد در درک زبان گفتاری یا نوشتاری مشکل دارند و اغلب گفتار نامنسجم دارند. اگرچه این افراد می توانند جملات گرامری درستی بسازند، اما گفته های آنها اغلب فاقد معنی است.
- آفازی گلوبال، که در آن افراد تقریباً تمام توانایی های زبانی خود را از دست می دهند. آنها نمی توانند زبان را بفهمند یا از آن برای انتقال افکار استفاده کنند.
مشکلات تفکر و حافظه
سکته مغزی می تواند به بخش هایی از مغز که مسئول حافظه، یادگیری و آگاهی هستند آسیب برساند. یک بازمانده از سکته مغزی ممکن است به طور چشمگیری دچار مشکلات حافظه و یادآوری خاطرات شود یا ممکن است کمبودهایی در حافظه کوتاه مدت داشته باشد. برخی از افراد همچنین ممکن است توانایی برنامه ریزی، درک معنا، یادگیری کارهای جدید یا شرکت در سایر فعالیت های ذهنی پیچیده را از دست بدهند.
آپراکسی، از دست دادن توانایی برای انجام یک حرکت هدفمند آموخته شده یا برنامه ریزی مراحل مربوط به یک کار پیچیده و عمل بر روی آنها به ترتیب مناسب است که یکی از عوارض شایع در مبتلایان به سکته مغزی شناخته می شود. افراد مبتلا به آپراکسی نیز ممکن است در پیروی از دستورالعمل ها مشکلاتی داشته باشند.
اختلالات عاطفی
پس از سکته مغزی ممکن است فرد احساس ترس، اضطراب، ناامیدی، خشم، غم و اندوه و ناراحتی به خاطر از دست دادن توانایی های خود کند.
برخی از اختلالات عاطفی و تغییرات شخصیتی ناشی از اثرات فیزیکی آسیب مغزی است. افسردگی بالینی – احساس ناامیدی که توانایی عملکرد را مختل می کند – معمولاً توسط بیماران پس از سکته مغزی تجربه می شود. افسردگی پس از سکته مغزی را می توان با داروهای ضد افسردگی و مشاوره روانشناسی درمان کرد.
توانبخشی سکته مغزی
همانطور که گفته شد سکته مغزی با بروز عوارض جدی جسمی و ذهنی در مبتلایان همراه است و خدمات توانبخشی شامل کاردرمانی ، گفتاردرمانی و روان درمانی کمک زیادی به بهبود شرایط بیماران پس از این عارضه مغزی خواهند کرد.
متخصصان ما در مرکز توانبخشی خانه توانبخشی در جردن ، خدمات تخصصی توانبخشی سکته مغزی را بر اساس جدیدترین روشهای درمانی و توانبخشی ارائه می دهند.
کلمات مرتبط :
کاردرمانی سکته مغزی – گفتاردرمانی سکته مغزی – درمان سکته مغزی – توانبخشی سکته مغزی – عوارض سکته مغزی