تکنیک های رفتار درمانی

  1. خانه
  2. مقالات آموزشی
  3. تکنیک های رفتار درمانی
تکنیک های رفتار درمانی

تکنیک های رفتار درمانی

رفتار درمانی که به عنوان اصلاح رفتار نیز شناخته می شود، نوعی روان درمانی است که بر تغییر رفتارهای قابل مشاهده تمرکز دارد. مبتنی بر این ایده است که رفتارها آموخته می شوند و می توان آنها را از طریق شرطی سازی تغییر داد.

تکنیک های رفتاردرمانی برای درمان انواع بیماری های روانی استفاده می شود، از جمله:

  • اختلالات اضطرابی
  • افسردگی
  • اختلالات اشتها
  • سوء مصرف مواد
  • اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD)
  • اختلال وسواس اجباری (OCD)
  • اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)

رفتار درمانی همچنین می تواند برای بهبود روابط، مدیریت خشم و افزایش عزت نفس استفاده شود.

رفتار درمانی چگونه کار می کند؟

رفتار درمانی با تغییر طرز تفکر و واکنش شما به موقعیت ها عمل می کند. به شما راه‌های جدیدی برای کنار آمدن با احساسات و موقعیت‌های دشوار می‌آموزد و به شما کمک می‌کند عادات جدید و سالم‌تری ایجاد کنید.

تکنیک های رفتار درمانی بر اصول زیر استوار است:

  • شرطی سازی عامل: این اصل بیان می کند که رفتارهایی که تقویت می شوند احتمال تکرار بیشتری دارند، در حالی که رفتارهایی که تنبیه می شوند احتمال تکرار کمتری دارند.
  • شرطی سازی کلاسیک: این اصل بیان می کند که وقتی دو محرک به طور مکرر با هم جفت می شوند، با یکدیگر مرتبط می شوند. این می تواند منجر به یک پاسخ شرطی شود که در آن محرک دوم همان پاسخ محرک اول را ایجاد می کند.
  • نظریه یادگیری اجتماعی: این نظریه بیان می کند که افراد با مشاهده دیگران رفتارهای جدیدی را یاد می گیرند. این می تواند شامل یادگیری از والدین، همسالان و الگوها باشد.

بیشتر بخوانید : مشکلات رفتاری در کودکان


انواع تکنیک های رفتار درمانی

انواع مختلفی از تکنیک های رفتار درمانی وجود دارد که هر کدام تمرکز و اهداف خاص خود را دارند. برخی از رایج ترین انواع تکنیک های رفتار درمانی عبارتند از:

مواجهه درمانی: این تکنیک شامل قرار گرفتن تدریجی خود در موقعیتی است که می ترسید یا از آن اجتناب می کنید. هدف این است که به شما کمک کند بیاموزید که موقعیت آنقدر که فکر می‌کردید خطرناک نیست و پاسخ اضطراب شما را کاهش دهد.

درمان شناختی رفتاری (CBT): این تکنیک شناخت درمانی را با رفتار درمانی ترکیب می کند. این به شما کمک می کند تا الگوهای افکار منفی را که به مشکلات شما کمک می کند، شناسایی و تغییر دهید.

رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT): این تکنیک به شما مهارت هایی را می آموزد تا احساسات خود را مدیریت کنید، پریشانی را تحمل کنید و روابط خود را بهبود بخشید.

درمان پذیرش و تعهد (ACT): این تکنیک به شما کمک می کند افکار و احساسات خود را بپذیرید و مطابق با ارزش های خود اقدام کنید.

کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR): این تکنیک به شما می آموزد که بر لحظه حال تمرکز کنید و از افکار و احساسات خود آگاه باشید.

اثربخشی رفتاردرمانی

رفتاردرمانی یک درمان ثابت و موثر برای انواع شرایط سلامت روان است. تحقیقات نشان داده است که رفتار درمانی می تواند به اندازه دارو در درمان برخی بیماری ها موثر باشد و می تواند اثرات طولانی تری داشته باشد.

رفتاردرمانی معمولاً یک درمان کوتاه مدت است و می تواند متناسب با نیازهای فردی شما طراحی شود. این یک فرآیند مشارکتی است و شما از نزدیک با درمانگر خود برای ایجاد یک برنامه درمانی مناسب برای شما کار خواهید کرد.

اگر با یک وضعیت سلامت روانی دست و پنجه نرم می کنید، با پزشک یا متخصص سلامت روان خود در مورد اینکه آیا رفتار درمانی ممکن است برای شما مناسب باشد صحبت کنید.

متخصصان ما در مرکز خانه توانبخشی از تکنیک های رفتار درمانی برای درمان طیف وسیعی از اختلالات سلامت روان بهره می برند.