دیر حرف زدن کودکان یا همان تاخیر زبانی مشکل شایعی است که در حدود ۲۰ درصد کودکان نوپا دیده می شود و معمولا مشکل خاصی نبوده و با بالا رفتن سن کودک ، حرف زدن کودک مانند سایر همسالان خود توسعه پیدا می کتد.
برخی از کودکان به دلیل ناتوانی در بیان آنچه می خواهند بگویند، به دلیل تحریک پذیری، اختلالات رفتاری نشان می دهند که در این شرایط باید مداخلات درمانی را هرچه سریع تر شروع کرد.
طیف وسیعی از رشد نرمال زبان در کودکان نوپا وجود دارد. کودکان در زمان های مختلف به نقاط عطف میرسند و عوامل زیادی میتوانند بر میزان یا وضوح صحبت کردن کودک تأثیر بگذارند.
به عنوان مثال، کودکانی که در یک خانه دو زبانه زندگی می کنند ممکن است کمی بیشتر طول بکشد تا به هر یک از زبان ها مسلط شوند (اما در دراز مدت ممکن است مهارت های کلامی بسیار بهتری نسبت به همسالان خود داشته باشند). کودکان نوپا در خانواده ای که خواهر و برادر بزرگتر دارند، گاهی دیرتر صحبت می کنند، زیرا برادران و خواهران «برای آنها صحبت می کنند». تحقیقات همچنین نشان می دهد که دختران زودتر از پسران صحبت می کنند.
با این حال، گاهی اوقات دیر صحبت کردن یا گفتار نامشخص می تواند نشان دهنده یک تاخیر رشد یا یک مشکل فیزیکی باشد. در این موارد، کودک شما ممکن است از گفتار درمانی بهره مند شود. اولین قدم این است که تعیین کنید که آیا گفتار کودک شما واقعاً برای سن او غیر قابل هدف است یا خیر. هر زمان که سوال یا نگرانی داشتید با پزشک اطفال فرزندتان مشورت کنید.
دلایل دیر حرف زدن کودکان
تأخیر زبان زمانی است که زبان کودک به ترتیب درست، اما با سرعت کمتری رشد می کند. تأخیر گفتار ساده گاهی موقتی است و با حمایت خانواده قابل حل است. والدین باید فرزندان خود را تشویق کنند تا با حرکات یا صداها «صحبت کنند»، زمانی را صرف بازی با آنها، خواندن کتاب و صحبت با آنها کنند. تأخیر زبانی در کودکان خردسال نیز میتواند نشانهای از مشکلات یادگیری باشد که اغلب تنها زمانی تشخیص داده میشوند که کودک در مدرسه است. در برخی موارد، کودکان ممکن است به کمک حرفه ای بیشتری نیاز داشته باشند.
گاهی اوقات، دیر حرف زدن کودکان می تواند هشداری برای مشکلات جدی تر باشد. کودکان با تاخیر در رشد زبان اغلب ناشی از موارد زیر هستند:
علل پاتولوژیک: ممکن است به این دلیل باشد که کودک در اندام های تلفظی مانند گوش، بینی، گلو (مانند کم شنوایی و…) مشکل دارد. یا بخشی از مغز که مسئول یادگیری توانایی حرف زدن است، مشکلاتی دارد (نقص مادرزادی در مغز، فلج مغزی، عواقب بعد از خونریزی مغزی، مننژیت…).
علل روانشناختی: کودکانی که به دلایل روانی دچار تاخیر در گفتار می شوند، در حال افزایش است. این ممکن است به دلیل زندگی پرمشغله مدرن باشد که والدین را آنقدر درگیر کار می کند که وقت زیادی با فرزندان خود ندارند.
اوتیسم: دیر حرف زدن کودکان یکی از علائم کاملاً شایع اختلال طیف اوتیسم است. با این حال، کودکان مبتلا به تاخیر در گفتار همیشه اوتیسم نیستند. اوتیسم یک بیماری مغزی است که در اثر یک اختلال عصبی رشدی ناشی از ژنهای غیرطبیعی ایجاد میشود.
روشهای درمان
کودکان مبتلا به تأخیر گفتار می تواند به دلایل آسیب شناختی یا روانی باشد، برای درمان موثر، یافتن علت دقیق بسیار مهم است. تأخیر در تکلم اگر برای مدت طولانی درمان نشود، تأثیرات جدی بر رشد کودکان خواهد داشت و حتی درمان آن را دشوار می کند. بنابراین والدین به محض مشاهده علائم تأخیر گفتار در کودکان، باید سریعاً کودک را نزد متخصص اطفال یا متخصص گفتاردرمانی ببرند.
متخصصان ما در مرکز گفتاردرمانی خانه توانبخشی ، مداخلات گفتاردرمانی را بر اساس متدهای روز دنیا برای کمک به درمان دیر حرف زدن کودکان و تقویت مهارت های گفتاری کودکان ارائه می دهند.