درمان اختلالات یادگیری در کلینیک خانه توانبخشی در جردن بر اساس تشخیص دقیق نوع اختلال یادگیری و ارزیابی توانایی های کودک و بر اساس بروزترین متدها درمانی ارائه می شود. ناتوانیهای یادگیری اختلالاتی هستند که بر توانایی فرد برای درک یا پاسخ به اطلاعات جدید تأثیر میگذارند، یا اختلالاتی هستند که بر توانایی به خاطر سپردن اطلاعاتی که به نظر میرسد دریافت شدهاند تأثیر میگذارند. (صحبت کردن، خواندن یا نوشتن و عملیات ریاضی) ناتوانی های یادگیری همچنین می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در هماهنگی حرکات شود. اختلالات یادگیری یک تفاوت خاص در مغز است و بر هوش (IQ) تأثیر نمی گذارد بطوری که بسیاری از افراد دارای اختلالات یادگیری دارای هوش بالا حتی بیشتر از اطرافیان خود هستند. درمان اختلالات یادگیری در بهترین کاردرمانی شمال تهران بر اساس روشهای روز دنیا توسط متخصصان مجرب ما ارائه می شود.
اختلالات یادگیری اگرچه اغلب از بدو تولد وجود دارند (ناشی از ویژگیهای منحصربهفرد در ساختار مغز است که ممکن است ارثی باشد)، اما زمانی تشخیص داده میشوند که کودک در سن مدرسه است و در مقایسه با همسالان، اختلافات قابل توجهی در یادگیری نشان میدهد. اختلالات یادگیری مستمر هستند و می توانند مشکلات همیشگی و قابل توجهی ایجاد کنند، به همین دلیل درمان اختلالات یادگیری با روشهای مناسب در همان دوران کودکی و بدو ورود به مدرسه برای افزایش شانس موفقیت های تحصیلی و شغلی کودک در آینده از اهمیت زیادی برخوردار است.
برخی از رایج ترین انواع ناتوانی های یادگیری عبارتند از: اختلال خواندن ، اختلال نوشتن، اختلال زبانی و اختلال یادگیری ریاضی. اغلب این ناتوانی های یادگیری با اختلالات دیگر، به ویژه اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD) همراه است. ADHD اختلالی است که می تواند با ایجاد مشکل در گوش دادن، ثابت ماندن، توجه مداوم یا جذب مطالب جدید، ناتوانی یادگیری کودک را تشدید کند. در نتیجه این امر می تواند منجر به مشکلات دیگری برای کودک شود. درمان اختلالات یادگیری برای جلوگیری از بروز مشکلات و چالش هایی در آینده این کودکان از اهمیت زیادی برخوردار است.
علائم اختلالات یادگیری چیست؟
اختلالات یادگیری معمولاً در طول زندگی فرد ادامه دارد. با این حال، بسته به شدت و نوع معلولیت، بسیاری از افراد قادر به جبران ناتوانی های جزئی در بزرگسالی هستند و می توانند عملکرد بسیار خوبی در جامعه داشته باشند. برای دیگران، ناتوانی های یادگیری آشکار باقی می مانند. شایعترین علائم مربوط به مهارتهای شناختی یا زبانی است و باعث ایجاد مشکلاتی در مهارتهای شنیداری، مهارتهای زبانی (از جمله صحبت کردن، خواندن یا نوشتن) و عملیات ریاضی میشود.
علائم هشدار دهنده اولیه در کودکان
کودکان مبتلا به اختلال یادگیری اغلب علائم را در دوران پیش دبستانی نشان می دهند، اما زمانی که آموزش رسمی شروع می شود، این علائم بیشتر قابل توجه می شوند. شاخص های کلیدی عبارتند از:
- مشکل در تشخیص حروف یا اعداد
- تلاش برای یادگیری کلمات جدید
- مشکل در پیروی از دستورالعمل های ساده
- هماهنگی ضعیف، مانند مشکل در استفاده از قیچی یا در دست گرفتن صحیح مداد
علائم اختلالات یادگیری با رشد کودک تغییر می کند. در حالی که کودکان خردسال ممکن است در مهارت های اساسی مانند تشخیص رنگ ها یا شمارش دچار مشکل باشند، کودکان بزرگتر و نوجوانان ممکن است در درک مطلب، حل مسئله یا سازماندهی کار خود با مشکلاتی مواجه شوند.
علائم اختلالات یادگیری در کودکان پیش دبستانی
- مشکلات زبانی و ارتباطی
- تاخیر در رشد گفتار در مقایسه با همسالان
- مشکل در تلفظ صحیح کلمات
- تلاش برای یادگیری لغات جدید
- چالش های مهارت های حرکتی
- مشکل در نگه داشتن مداد، مداد رنگی، یا کارد و چنگال
- تعادل و هماهنگی ضعیف
- مشکل در فعالیت هایی مانند بستن دکمه لباس یا استفاده از زیپ
- ناتوانی در برقراری ارتباط مناسب با همسالان
- مشکل در دوست یابی به دلیل کشمکش در درک نشانه های اجتماعی
- عصبانیت های مکرر هنگام مواجهه با فعالیت های یادگیری
علائم در کودکان دبستانی
- مشکلات خواندن، نوشتن و ریاضی
- معکوس کردن حروف یا اعداد (مثلاً گیج کردن «b» و «d»)
- مشکل در تلفظ کلمات در حین خواندن
- مشکل در درک مفاهیم ریاضی
- تلاش برای درک و به خاطر سپردن مسیرهای چند مرحله ای تلاش می کند
- فراموش کردن کارهای روزانه یا تکالیف مدرسه
- حافظه و تمرکز ضعیف
- دشواری در به خاطر آوردن اطلاعاتی که روز قبل آموخته
- به راحتی حواسش پرت می شود و نمی تواند روی کارها متمرکز بماند
درمان اختلالات یادگیری با هدف کمک به بهبود شرایط تحصیلی دانش آموزان از اهمیت زیادی برخوردار است.
انواع شایع
1. نارساخوانی
نارساخوانی باعث می شود خواندن و نوشتن مانند یک پازل با قطعات گم شده احساس شود. مغز تلاش می کند تا حروف را با صداهای آنها مرتبط کند و تشخیص سریع کلمات را دشوار می کند. مانند تلاش برای خواندن کتابی است که در آن حروف مرتباً موقعیت خود را تغییر می دهند و رمزگشایی بدون زحمت معنی را دشوار می کند.
2. دیسکالکلولیا
برای افراد مبتلا به اختلال حساب، اعداد غیرقابل پیش بینی به نظر می رسند، مانند مجموعه ای از دستورالعمل ها که دائماً در حال تغییر هستند. آنها ممکن است برای درک مفاهیم پایه ریاضی مانند کمیت، نظم یا زمان دچار مشکل شوند. این شبیه به یادگیری یک زبان خارجی است که در آن به نظر می رسد قوانین هرگز ثابت نیستند و محاسبات و استدلال مبتنی بر اعداد را گیج کننده می کند.
3. دیسگرافی
افراد مبتلا به دیسگرافی در تبدیل افکار خود به کلمات نوشتاری مشکل دارند. گویی دست آنها از پیروی از دستورالعمل های مغز خودداری می کند، که منجر به دستخط نامرتب، شکل گیری نامناسب حروف و مشکل در سازماندهی ایده ها روی کاغذ می شود. حتی وقتی میدانند چه باید بگویند، نوشتن آن به شکلی خستهکننده، کند و خستهکننده است.
4. ADHD (اختلال کمبود توجه و بیش فعالی)
ADHD بر تمرکز و خودکنترلی تأثیر می گذارد و باعث می شود احساس کنید که یک کنترل از راه دور در حالت “سریع به جلو” گیر کرده است. افکار به سرعت حرکت می کنند و مکث و تمرکز روی یک کار در یک زمان را دشوار می کند. حواس پرتی مانند چراغ های چشمک زن است که مدام توجه را به خود جلب می کند، خواه صدایی در پس زمینه باشد یا یک فکر تصادفی که ناگهان جالب تر از کار در دست انجام است.
5. اختلال پردازش شنوایی (APD)
افراد مبتلا به APD صداها را به وضوح می شنوند، اما مغز آنها برای پردازش صحیح آنها تلاش می کند. این مانند تلاش برای دنبال کردن یک مکالمه در یک اتاق پر سر و صدا است که صداها با هم ترکیب می شوند. کلمات ممکن است گنگ یا درهم به نظر برسند و پیروی از دستورالعمل ها یا تشخیص کلمات مشابه را دشوار کند، به خصوص در مکالمات سریع.
6. اختلال پردازش بصری
برای افرادی که دارای اختلال پردازش بینایی هستند، مغز آنچه را که چشم می بیند به اشتباه تفسیر می کند. مثل نگاه کردن به نقشه است اما در تلاش برای فهمیدن اینکه کجا باید بروید. آنها ممکن است در تشخیص اشکال، ردیابی حرکت، یا تشخیص الگوها مشکل داشته باشند، خواندن، نوشتن، و حتی فعالیت های روزمره را چالش برانگیزتر می کنند.
درمان اختلالات یادگیری
درمان های توانبخشی از جمله کاردرمانی و گفتاردرمانی در کنار درمان های روانشناسی درمان اصلی انواع اختلال یادگیری هستند که در مرکز خانه توانبخشی در جردن ارائه می شوند.
گاهی نیز دارو برای کنترل علائم و عوارض تجویز می شود اما جز درمان اصلی اختلال یادگیری محسوب نمی شود.
والدین نقش کلیدی در درمان اختلال یادگیری دارند. آنها اغلب متوجه اولین نشانه های ناتوانی های یادگیری می شوند و سرعت درمان را در آینده تعیین می کنند. کودکان می توانند با اختلالات یادگیری خود در خانه و مدرسه مقابله کنند، به شرطی که در این مسیر راهنمایی مناسبی داشته باشند.
قبل از شروع درمان اختلال یادگیری، باید بدانید که فرزند شما ممکن است دارای کدام اختلال یادگیری باشد. انواع مختلفی از ناتوانی های یادگیری وجود دارد که همگی ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند. درمان نارساخوانی با درمان دیسکالکولیا متفاوت است زیرا شرایط به روش های مختلفی بر مغز تأثیر می گذارد.
تست روانشناسی برای شناسایی اختلالات یادگیری در کودکان و بزرگسالان استفاده می شود. با ارزیابی یک متخصص حوزه اختلالات یادگیری که می تواند روانشناس یا کاردرمانگر متخصص باشد ، باید نوع اختلال یادگیری مشخص و درمان بر اساس آن انجام بگیرد.
کاردرمانی برای درمان اختلالات یادگیری
کاردرمانی با تمرکز بر مهارت های خاص می تواند به کودکان و بزرگسالان دارای اختلالات یادگیری کمک کند تا شرایط خود را بهبود بخشند. کاردرمانی برای درمان اختلالات یادگیری شامل موارد زیر است:
- مهارت های حرکتی ظریف و درشت: کاردرمانی می تواند به بهبود دست خط، هماهنگی، تعادل و سایر تواناییهای فیزیکی که برای کارهای تحصیلی و فعالیتهای روزمره حیاتی هستند کمک کند.
- مهارت های شناختی: کاردرمانی ممکن است از استراتژی هایی برای تقویت حافظه، توجه، حل مسئله و مهارت های سازمانی استفاده کنند که اغلب تحت تأثیر ناتوانی های یادگیری قرار می گیرند.
- پردازش حسی: بسیاری از افراد با ناتوانی های یادگیری، مشکلات پردازش حسی را تجربه می کنند. کاردرمانی می تواند به تنظیم ورودی حسی، بهبود تمرکز و کاهش تحریک بیش از حد کمک کند.
- مهارت های خودمراقبتی: متخصصان کاردرمانی به فعالیت های زندگی روزمره (ADLs) مانند لباس پوشیدن، آراستگی و تغذیه می پردازند و استقلال و اعتماد به نفس را ارتقا می دهند.
- استراتژی های تطبیقی: کاردرمانگران برای درمان اختلالات یادگیری راهبردهای تطبیقی و فناوری های کمکی را برای غلبه بر موانع موجود در محیط یادگیری آموزش و اجرا می کنند. این می تواند شامل ابزارهایی برای سازماندهی، مدیریت زمان، یا فناوری کمکی برای خواندن و نوشتن باشد.
- اصلاحات محیطی: متخصص کاردرمانی ممکن است تنظیماتی را در محیط یادگیری برای ایجاد فضای حمایتی و قابل دسترس تر توصیه کند. این می تواند شامل تغییراتی در صندلی، نور، یا سازماندهی شود.
کاردرمانی در کدام اختلالات یادگیری موثر است؟
- نارساخوانی
- اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD)
- دیسکالکولیا
- دیسگرافی
- اختلال پردازش حسی
- اختلال طیف اوتیسم
مزایای کاردرمانی
- افزایش استقلال در فعالیت های روزانه
- بهبود عملکرد تحصیلی
- افزایش مهارت های اجتماعی و رفاه عاطفی
- اعتماد به نفس و عزت نفس بیشتر
- بهبود کیفیت زندگی
مشاوره برای کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری
مشاوره کودک برای درمان اختلال یادگیری طراحی نشده است، اما می تواند به سایر مشکلات مرتبط با این بیماری کمک کند. به عنوان مثال، کودکی که در مدرسه مشکل دارد ممکن است افسرده، سرکش یا از نظر اجتماعی منزوی شود. مشاوره کودک به کودک کمک می کند تا عزت نفس خود را تقویت کند، خشم خود را کنترل کند، احساسات خود را درک کند و از کیفیت زندگی بهتری برخوردار شود.
والدین نیز می توانند از مشاوره بهره مند شوند. داشتن کودکی با ناتوانی های یادگیری ممکن است باعث فشار و استرس اضافی بر والدین شود، اما این چیزی است که می توان در درمان بر آن غلبه کرد.